Spännande brädspel

Finns det något bättre än att sätta sig ner några stycken och spela ett gammalt hederligt brädspel? Inte mycket troligtvis. Något som är kul med just brädspel är ju att det som bekant finns en uppsjö av olika varianter att tillgå, som till exempel Monopol, Risk, Backgammon och Alfapet för att nämna några.

874376-toy-erudite-close-up

Monopol

Monopol är brädspelet som man aldrig blir för stor för att spela. Monopol har hör och häpna funnits ända sedan början av 1900-talet, dock i andra versioner än de nu förekommande. Den första svenska versionen av spelet kom 1937 med Stockholm som spelplan.

Monopol är ett utmärkt spel om man vill testa sin affärsförmåga. Målet är som alltid att bygga hotell på Norrmalmstorg. Har man väl gjort det är det stor chans att man vinner.

Alfapet

Gillar man att leka med ord kommer man att älska Alfapet, där det gäller att med hjälp av de bokstäver man har skapa så långa ord som möjligt, helst sådana som ger hög poäng. En klassiker är givetvis YXA, som trots att det bara innehåller tre bokstäver ger hela 19 poäng.

Risk

Vill man inte bara spela för att fördriva tiden utan även sätta hjärnan i arbete är Risk det ultimata spelet. Spelplanen i Risk består av en världskarta och det handlar helt enkelt om att erövra världen, vilket inte alltid är det lättaste när ens motspelare vill exakt samma sak.

Backgammon

Backgammon är ett av världens absolut äldsta spel vars rötter kan spåras tillbaka till Iran för ca 5 000 år sedan. I stora drag går det ut på att flytta alla sina pjäser in i boet innan motståndaren hinner göra detsamma. Backgammon är ett spel som verkligen sätter igång tankeverksamheten då det handlar en hel del om strategi och taktik.