Spel och lekar på barnkalas

Spel och lekar har alltid varit en naturlig del av barnkalas. Det innefattar både klassiska lekar med anor från 1800-talet som inte kräver annat än deltagare och moderna videobaserade spel. Funderar man på lämpliga spel till en grupp barn, ger vi här några förslag.

Födelsedag

Sällskapsspel

De flesta sällskapsspel lämpar sig väl även för barnkalas, särskilt mindre sådana med relativt få gäster. Monopol är en klassiker men många tycker också att det är kul med Fia med knuff. Fia är ett av de äldsta spelen i världen och går ut på att varje spelare flyttar sina spelpjäser från varsitt bo hela vägen runt spelplanen för att sedan sluta i mitten. Hinner man upp en motspelares pjäs, knuffas denna tillbaka in i boet – och får börja om igen.

Enklare spel för de mindre

Barn under fem brukar dock inte alltid vara så roade av strategispel. Vill man roa dem, bör man fokusera på enkla, handgripliga spel. Där hittar du flera klassiska spel som ger barnkalaset ett lyft. En sådan klassiker är fiskedamm, som har glatt många barn genom åren. En annan klassiker är ”sätta svansen på åsnan”, som numera finns i massvis av olika varianter. Drömmer födelsedagsbarnet om att bli brandman? Då kan du köpa ”sätt brandmannen på brandbilen” istället. Liknande varianter finns för handväskor, Musse Pigg och andra välkända teman.

Skattjakt

Med lite planering och förberedelser kan man även anordna en skattjakt efter något viktigt för kalaset. Ett bra sätt att motivera barnen kan vara att lämna en lapp där det står att någon har tagit och gömt bort tårtan, en present eller till och med alla kakor och bullar. Man bör naturligtvis tänka på hur gammal barnen är och välja passande ledtrådar därefter. Kan de läsa tillräckligt bra kan man ge skrivna ledtrådar till platser i och utanför huset, är de dock lite för unga för sådant kan man istället ta bilder på olika föremål och platser och låta dem leta efter dem istället. Det är ju trevligt om alla som är med i skattjakten får något själv också, man kan till exempel låta varje barn få en liten godsak för att de hjälpe till med jakten.

Sällskapslekar

Andra lekar som är enkla att arrangera är klassiska sådana som ”hela havet stormar”. Här behövs bara stolar och en musikspelare. Det är en lek som de flesta barn brukar ha väldigt roligt med. Finns utrymme utomhus är även ”sista paret ut” roligt och har den fördelen att den hjälper barnen göra av med överskottsenergi.

Wii

Har du ett Wii hemma kan det också bli ett kul inslag på kalaset. Spel som Wii Party erbjuder flera olika spel med både tävlings- och lagarbetesmoment. Se bara till att barnen fäster handkontrollernas armband runt handleden så att inte de helt plötsligt flyger iväg och går sönder eller har sönder något annat.